Door de tijd- keuken (I)

Current Status
Not Enrolled
Price
Free
Get Started
-26 Seat(s) Remaining
Opdacht 1: Expert in de keuken – kookmethodes & tijdbeheer

Inleiding

Misschien denk je nu: ‘Huh, kookmethodes en kooktijden, wat is dat?’ Bij het koken van voedsel zijn er namelijk verschillende manieren om het voedsel te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan koken, bakken, braden, stomen, grillen, frituren en magnetronbereiding. Welke kookmethode is dan het beste voor welk ingrediënt en hoe lang moet je het dan koken, bakken of braden? Dat ga jij allemaal ontdekken… Dus maak je klaar om lekker te koken, proeven en vooral veel leren!!!

 

Wat ga je onderzoeken?  

Kookmethodes:

  • Wat de verschillende kookmethodes en de belangrijkste verschillen zijn tussen deze methodes;
  • Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende kookmethodes;
  • Hoe verschillende kookmethodes de smaak, textuur en voedingswaarde van gerechten beïnvloeden;
  • De groente die jij gaat gebruiken voor de opdracht en welke kookmethodes daarbij van toepassing zijn.

Tijdbeheer

  • Wat de belangrijkste basisregels zijn van tijdbeheer bij het koken;
  • Welke gerechten van tevoren worden bereid en welke op het laatste moment;
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je tijdens het koken niet in tijdnood komt.
  • Hoeveel tijd je nodig hebt voor de verschillende kookmethodes die jij gaat gebruiken.

Eindproducten:

  1. Vloggen: na iedere les een vlog over wat jij hebt gedaan/onderzocht (max. 1 minuut). De filmpjes upload je wekelijks naar je portfolio.
  2. In de keuken: in je groepje de verschillende kookmethodes voor een groente toepassen en de tijd bijhouden.

 

 

Opdacht 2:Recept bedenken voor een gezonde en voedzame maaltijd

Inleiding

Altijd al gedroomd van een eigen recept? Nou, dan is deze opdracht echt iets voor jou!

Een gezonde en voedzame maaltijd bevat alle belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Denk hierbij aan eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Bij het bereiden van deze maaltijd is het belangrijk om gebruik te maken van verse ingrediënten en om te kiezen voor gezonde bereidingswijzen zoals stomen, bakken of grillen.

In deze opdracht bedenk je samen met je groepsgenoten een gezonde en voedzame maaltijd, die ook nog eens lekker is! Jullie zullen je hierbij richten op de verschillende voedingsstoffen die in de maaltijd aanwezig moeten zijn en welke ingrediënten jullie daarvoor nodig hebben.

 

Wat ga je onderzoeken?

  • Welke voedingsstoffen heb je nodig in een gezonde maaltijd en hoeveel?
  • Hoe kan je op een gezonde manier een maaltijd klaarmaken?
  • Welke gerechten bevatten de juiste hoeveelheid en verhouding van de stoffen die je nodig hebt?
  • Hoe zorg je ervoor dat het eten lekker smaakt en genoeg variatie biedt?
  • Hoe kan je de kosten zo laag mogelijk houden zonder dat dit ten koste gaat van de voedingswaarde van het eten?
  • Welke etenswaren zijn duurzaam geproduceerd en beter voor het milieu? Kunnen we deze gebruiken in ons eten?
  • Hoe stel je een recept op?

 

Resultaat:

  • Vloggen: na iedere les een vlog over wat jij hebt gedaan/onderzocht (max. 1 minuut). De filmpjes upload je wekelijks naar je portfolio.
  • Een gezond en voedzaam recept samenstellen en een maaltijd bereiden.